Amelie Albrecht gaat binnenkort op tournee met haar tweede theatershow 'Goe Genoeg'.

Amelie Albrecht: "Natuurlijk sta ik graag in de aandacht, anders kies je niet voor dit vak"

11.01.2024

Naar aanleiding van de verjaardag van stand-up comedian Amelie Albrecht vandaag - 11 januari - publiceren we graag het interview dat Hille Peeters met haar had in de aanloop naar haar eerste theatershow 'Zwaar Leven'. Het interview verscheen in september 2022 in TheaterMag. Anderhalf jaar later stoomt Amelie Albrecht zich intussen klaar om met haar tweede voorstelling 'Goe Genoeg' op tournee te gaan. De première vindt plaats op 27 januari. Op 1 juni staat ze op de planken in Capitole Gent. 

Deze tekst komt van jouw persoonlijke website: ‘Na acht jaar tekenacademie kon ze nog niet tekenen, jarenlang vioolles leverde haar nog geen vaag gevoel voor muziek op en paardrijden moest ze opgeven omdat ze allergisch werd voor dieren. En dan zwijgen we nog over haar schoolcarrière.’ Jouw verhaal is er een van twaalf stielen en dertien ongelukken.

Amelie Albrecht: “Ik ben aan comedy begonnen met de gedachte ‘we zien wel’. Maar in tegenstelling tot al die andere dingen die ik al had gedaan, blijkt comedy wél een succes. Een half jaar na mijn debuut had ik al management en nog eens een half jaar later heb ik Humo’s Comedy Cup gewonnen.”

Neem ons eens even terug naar hoe het allemaal is begonnen.

“Eind 2016 kwam ik voor het eerst in The Joker (een comedycafé in Antwerpen, nvdr.). Ik dacht meteen: dat wil ik ook proberen! Daarna ben ik een jaar lang elke woensdag en zondag naar The Joker gegaan, om bij te leren en inspiratie op te doen, terwijl ik thuis aan mijn eigen materiaal werkte.”

En dan sta je plots zelf op het podium.

“De eerste keer was op een open mic avond. Ik was enorm zenuwachtig. Eigenlijk wilde ik gewoon vertrekken nog voor ik aan de beurt was, maar dat hadden ze waarschijnlijk niet kunnen appreciëren. (Lacht) Dat luie en ongeïnteresseerde typetje vanin het begin is ontstaan uit pure stress. Ik stond zo op het podium omdat ik zo zenuwachtig was. Blijkbaar is dat blijven hangen.”

Staat er vandaag een andere Amelie op de planken dan in het begin?

“Ik denk het wel. Ik sta nu dichter bij mezelf wanneer ik optreed. In het echte leven lach ik bijvoorbeeld heel vaak, en dat doe ik nu ook vaker op het podium. Dat heel droge kantje is er wat af.”

Gebeurt het wel eens dat je tijdens een optreden een mop vertelt en niemand lacht?

“Natuurlijk. Dat is doodgaan, hé. Met een eigen show is de vibe wel helemaal anders dan wanneer je deel uitmaakt van een affiche met verschillende comedians. Als het publiek speciaal voor jou een ticket heeft gekocht, moet je al veel doen om ze niet mee te krijgen. Als ze dan niet lachen, is het mijn eigen schuld. Dan heb ik het verhaal niet goed verteld. Bij try-outs is dat anders, daar merk je meteen welke moppen werken en welke moeten bijgeschaafd of geschrapt worden.”

Naar schatting lijdt 70 procent van de vrouwen aan het oplichterssyndroom. Ze hebben het gevoel dat ze hun succes niet verdienen en dat ze elk moment door de mand zullen vallen. Herkenbaar?

“Ah, is dat iets typisch vrouwelijks? Dat wist ik niet. Soms gebeurt het wel dat ik na een slechte try-out naar huis rij en mezelf afvraag: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Terwijl een mindere avond echt niet het einde van de wereld is. Bij het schrijven aan ‘Zwaar Leven’ waren er ook een paar momenten waarop ik dacht dat de show nooit af zou geraken. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.”

Je vindt van jezelf dat je te veel nadenkt. Pieker jij vaak over wat er zou gebeuren als je carrière morgen stopt?

“Je hebt dat voor een groot deel zelf in de hand. Toen ik pas begon, had ik nog nooit een verhaal op Instagram gepost, nu spam ik alles vol. (Lacht) Ik probeer steeds relevant te blijven en een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Want hoe meer mensen je bereikt, hoe meer er naar je show komen. En als die met een goed gevoel naar huis gaan, komen ze volgende keer terug.”

Had je eigenlijk een plan B als je comedycarrière op niets zou uitdraaien?

“Comedy wàs mijn plan B. (Lacht) Ik heb wel honderd A-plannen gehad. Ik ben in het middelbaar twee keer blijven zitten, dus ik was al twintig toen ik afstudeerde. Dan ben ik een jaar gaan werken, want ik had geen flauw idee wat ik wilde studeren. Na dat jaar ben ik heel impulsief aan studies diergeneeskunde begonnen. Dat heb ik twee jaar volgehouden. Mijn resultaten waren niet dramatisch, maar verre van schitterend. Dat was ook een opleiding van zes jaar, dus ik zou dertig zijn tegen de tijd dat ik was afgestudeerd. Ik ben dan maar opnieuw gaan werken. Niet lang daarna ben ik met comedy begonnen en heb ik ontslag kunnen nemen op mijn job.”

In januari word jij dertig. Ben jij daarmee bezig? 

“Waarschijnlijk zou dat wel het geval zijn als ik niet in de comedy was beland. Dan zou ik nog altijd een job hebben die ik niet graag deed en zou ik mezelf constant afvragen wat ik nu eigenlijk wil. Maar nu zit ik in zo’n luxepositie dat ik me niets aantrek van alle verwachtingen die gepaard gaan met dat getal. Ja, ik ben single en kinderen zijn op dit moment een ver-van-mijn-bed-show. Maar ik heb een job die niet voelt als werken. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen? Ik denk dat ik op dat vlak voorsta op de rest.”

De volgende vraag is je waarschijnlijk al honderd keer gesteld…

(Onderbreekt) “Hoe is het als vrouw in het comedywereldje?”

Euh…

“Eigenlijk had ik mezelf voorgenomen om niet meer op die vraag te antwoorden. Ik weet niet hoe het is om een man te zijn in de comedy, dus ik kan de vergelijking niet maken. Het enige dat ik kan zeggen, is dat ik zelf geen verschil merk. Mensen buiten de comedywereld maken daar een veel groter spel van dan komieken zelf.”

Het feit dat je een vrouw bent, was voor jou dus geen extra drempel?

“Misschien wel een beetje, omdat er nu eenmaal weinig vrouwelijke komieken zijn. Ik zit op WhatsApp in een groepschat met bijna alle vrouwelijke komieken in Vlaanderen, want zoveel zijn het er niet. (Lacht) De chat heet ‘VROUWEN ZIJN NIET GRAPPIG’.

Waarover praten jullie zoal?

“Onze maandstonden, hé. Wij zijn al volledig gesynchroniseerd met elkaar.” (Lacht)

Amelie Albrecht staat op 1 juni met 'Goe Bezig' in Capitole Gent. Koop nu je tickets.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief