Woensdag 24 januari ontvangt Bart Peeters in het Sportpaleis de MIA Lifetime achievement award.

Bart Peeters beloont met MIA Lifetime Achievement Award

09.12.2023

Bart Peeters wordt op woensdagavond 24 januari 2024 geëerd met de Lifetime achievement award op de zestiende editie van de MIA’s in het Sportpaleis.

De songschrijver pur sang viert komend jaar zijn 65ste verjaardag en kan terugblikken op een indrukwekkende carrière - die nog lang niet afgelopen is. De immer van energie bruisende zanger startte met optreden als elfjarige, meer dan 50 jaar geleden, en doet er wellicht nog eens 50 jaar bij.

1971, Nationaal Skiffle- en Songfestival, Hove. Bart Peeters uit Boechout maakt zijn podiumdebuut. Hij is elf jaar oud en staat op de affiche tussen hippie-iconen als Ferre Grignard en Ed Kooyman.

Fast forward. Een optreden op de Nederlandse televisie leidt tot Bart Peeters & De Radio’s. Wat achteraf bekeken qua bezetting eigenlijk Bart Peeters & Soulsister was. En wat na toevoeging van Robert en Ronny Mosuse en Dany Lademacher uiteindelijk The Radios wordt.

Wat volgt, is een zelden waargenomen voorbeeld van regressie. De tijd draait terug. De popster wordt terug een dienende drummer. Bij Clement Peerens Exposition, met Ronny Mosuse van The Radios en Hugo Matthysen van Beri Beri.

Vervolgens wordt die drummer een zanger die op een gitaar zelfgemaakte liedjes in de taal van Vondel brengt. Op zijn 42ste debuteert hij met ‘Het plaatje van Bart Peeters’ (2002) als Nederlandstalig singer-songwriter.

Van één ding ben ik helemaal zeker na al die jaren: ik ben 100 % songschrijver.
Bart Peeters

Het lijkt bij terugblik een lange omweg. Maar misschien is het zo lang wachten geweest op de juiste omstandigheden. Afhankelijk van het punt waar je begint te kijken, is Bart Peeters een laatbloeier die vroeg is begonnen en nog altijd nieuw lijkt. Of een man die op zijn 65ste ergens in het midden van zijn carrière zit. Of iemand voor wie het krijgen van een Lifetime achievement award dezelfde gevoelswaarde moet hebben als het winnen van de MIA voor Doorbraak.

De MIA's (Music Industry Awards) zijn een organisatie door VRT en VI.BE. De uitreiking van de MIA’s kan je live beleven in het Sportpaleis of live volgen op VRT 1 en VRT MAX op woensdag 24 januari.

Tip! Bart Peeters staat staat vanaf 27 november 2024 in de Lotto Arena in Antwerpen.

Koop nu je tickets voor 'Bart Peeters Deluxe'.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief